Foto: MAU

Tokom Piknika publika će imati priliku da isprati i poseban program Muzeja afričke umetnosti: od 13 sati organizovano je prvo stručno vođenje kroz novu tematsku izložbu ”Zdravko Pečar – (Auto)portreti“, dok će sa početkom u 16 časova biti održana radionica hip-hop plesa za decu “Od pokreta do oblika”.

Piknik je gradski događaj koji se održava već devet godina zaredom u Muzeju afričke umetnosti. Mnogima je postao tradicija i letnji ritual kojem se redovno vraćaju. Ali, Piknik nije samo to – on je i mesto na kom se svi ljudi, različiti po godinama, inspiracijama i životnim pričama, okupljaju sa istim ciljem: da se vrate jednostavnosti življenja u svom gradu i provođenju vremena u prirodi i društvu, daleko od briga i užarenog asfalta.  Tokom svakog Piknika organizuju se i štandovi sa različitim osveženjima i brojne rekreativne aktivnosti na otvorenom, uz ozbiljnu muzičku podršku – ovog puta u pitanju su meksički di-džej dvojac ”Kolektivo Miramar“ i Nevena Jeremić.


U proteklih devet godina značajno je porastao broj posetilaca Piknika, ali i njihov osećaj pripadnosti zajednici, kao i svest o važnosti očuvanja okoline. Prošle sezone organizatori Piknika odvojili su značajne količine materijala za reciklažu, dok su ove godine u potpunosti izbacili upotrebu neodržive plastike.


Podsećamo, dan pred Piknik u MAU, u subotu, 25. maja u 13 časova na Dan Afrike biće otvorena izložba ”Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI”, koja se organizuje povodom trideset godina od smrti Zdravka Pečara, osnivača Muzeja afričke umetnosti, ali i istaknutog revolucionara, novinara, diplomate i istraživača afričke kulture i istorije. Kustosi izložbe su dr Nemanja Radonjić, Emilia Epštajn i Ana Knežević.