Home ART & CULTURE Mikiju Manojloviću Zlatni pečat na 75-ogodišnjicu Jugoslovenske kinoteke

Mikiju Manojloviću Zlatni pečat na 75-ogodišnjicu Jugoslovenske kinoteke

60
0
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka 6. juna slavi 75 godina od osnivanja, a jubilej će obeležiti dodelom Zlatnog pečata, najvišeg priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umetnosti, srpskom glumcu, Predragu Mikiju Manojloviću.

Nagrada će biti uručena 6. juna u 19 sati, u sali “Makavejev”, nakon čega će uslediti otvaranje 26. Festivala nitratnog filma. Istog dana u 12 časova Jugoslovenska kinoteka će upriličiti svečanost na kojoj će svoju biblioteku imenovati po gospođi Olgi Dobrović (1903-1994), koja je biblioteku osnovala i o njoj se starala više decenija, a tom prilikom biće predstavljena i poštanska marka koju u čast jubileja Kinoteke izdaje Pošta Srbije.


Dodeli Zlatnog pečata prethodi retrospektiva filmova Mikija Manojlovića, koja će biti na programu Jugoslovenske kinoteke od 1. do 5. juna u sali “Makavejev”. Retrospektiva obuhvata trinaest naslova iz različitih faza karijere glumca, kako iz domaćih, tako i stranih produkcija.  Festival nitratnog filma trajaće od 6. do 16. juna i na njemu će biti prikazano oko 40 naslova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.

Kuriozitet predstavlja amaterska dokumentarna reportaža iz 1937. godine u boji, pod nazivom Kraljevina Jugoslavija, koju je snimio Britanac Džon Kinsmen, prateći delegaciju francuskih ratnih veterana koja je proputovala čitavu Jugoslaviju od severa ka jugu, da bi stigla na otkrivanje spomenika na Zebrenjaku kod Kumanova, povodom obeležavanja 25 godina Kumanovske bitke. Publika će, između ostalih, imati prilike da vidi i ostvarenja Junaci pakla (1929) Vilijama Vajlera, Bio je otac (1942) Jasudžira Ozua, kao i najnoviju restaurisanu kopiju kultnog filma Čovek sa filmskom kamerom (1929) Dzige Vertova.