Home ART & CULTURE Premijera baleta “Banović Strahinja” večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu

Premijera baleta “Banović Strahinja” večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu

Predstojeća premijera obeležiće i značajan jubilej - sto godina postojanja baleta u Srbiji

55
0
Printskrin: facebook.com/npbgd

Balet “Banović Strahinja”, inspirisan jednom od najlepših epskih narodnih pesama, po koreografiji Igora Kirova, biće premijerno izveden večeras od 19.30 u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstojeća premijera obeležiće i značajan jubilej – sto godina postojanja baleta u Srbiji.

Ovim delom želimo da ukažemo na značaj naše nacionalne istorije i negovanja kulturnog nasleđa, zahvaljujući univerzalnoj priči koja ni protokom vremena ne gubi na aktuelnosti. Postavka je urađena ekskluzivno za Balet Narodnog pozorišta i u tom smislu predstavlja originalnu umetničku kreaciju“, rekla je umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović.

Koreograf Igor Kirov je pripremu koreografije okarakterisao kao “uzbudljiv, ali zahtevan proces koji prikazuje čitavu paletu emocija, ozlojeđenost, tugu, ljubomoru, ljutnju, ali i snagu, istrajnost, i na kraju, oproštaj“.

Koreografski izraz je pre svega savremen. U pitanju je moderna tehnika pokreta utemeljena na klasičnoj estetici. To je omogućilo intenzivan prikaz naboja emocija i energije u skladu sa dramaturškim tokom priče. Mislim da je ovakav stilski pristup značajan, jer ansamblu pruža priliku da zablista u novom svetlu i prikaže drugačiji kvalitet umetničkog izraza“, istakao je Kirov.

Naslovnu ulogu na premijeri baleta “Banović Strahinja” poneće Lev Semenov, lik Anđelije tumačiće Sofija Matjušenskaja, Vlaha-Aliju – Igor Pastor, Derviša – Branko Sarić, Strahinjinu majku – Ivana Savić Jaćić, a Jug Bogdana – Jovan Veselinović.  Ista podela nastupiće i 15. juna, a tada će ulogu Jug Bogdana tumačiti Jovica Begojev. 

Na izvođenju baleta “Banović Strahinja” 18. juna predstaviće se nova solistička podela koju čine Metju Solovjof, Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Miloš Kecman, Olga Olćan i Jovan Veselinović. Kostime je osmislila Katarina Grčić Nikolić, muziku Ivan Ilić, scenografiju potpisuju Geroslav Zarić i Vladislava Kanington, dizajner svetla je Milčo Aleksandrov, a asistent koreografa Mojca Majcen.

U predstavi “Banović Strahinja” učestvuje Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Nine Fuštar, saopštilo je Narodno pozorište.