Home MUSIC R.E.M. primljeni u Kuću slavnih testopisaca: “Živeli smo ili umirali od snage...

R.E.M. primljeni u Kuću slavnih testopisaca: “Živeli smo ili umirali od snage naših pesama”

R.E.M. je počeo kao koledž bend, a vremenom je odveo indi rok na vrhove top lista

76
0
Printskrin: youtube.com/@CBSMornings

Grupa R.E.M. je imala svoj prvi nastup 5. aprila 1980. na rođendanskoj zabavi prijatelja u napuštenoj crkvi u Atini, Džordžija. R.E.M. je počeo kao koledž bend, a vremenom je odveo indi rok na vrhove zop lista. Grupu su osnovali Majkl Stajp na vokalu, Piter Bak na gitari, Majk Mils na basu i Bil Beri na bubnjevima.

Od 1980, pa do 2011. godine, kada su odlučili da prestanu sa radom, R.E.M. je izdao petnaest albuma, obišao svet, osvojio više Gremija, uvršten u Kuću slavnih rokenrola i ostavio u trajno nasleđe sjajne pesme koje su definisale jednu epohu. Sinoć su dobili još jedno priznanje: primljeni su u Kuću slavnih tekstopisaca.

Po prvi put u skoro 30 godina, četiri originalna člana grupe R.E.M. su zajedno dali za intervju za CBS Mornings.

“Znate, živeli smo ili umirali od snage naših pesama. Tako da je ovo ogromna čast”, ​​rekao je gitarista Piter Bak o njihovom primanju u Kuću slavnih tekstopisaca. “To je najteža stvar koju radimo. I to je stvar na kojoj smo najviše radili od samog početka”, dodao je basista Majkl Mils.

Bend R.E.M. je formiran na Univerzitetu Džordžije u Atini. Bubnjar Bil Beri je rekao da su na početku svoje karijere pisali pesme najbrže što su mogli “samo da stave hranu na sto”.

Međutim, ubrzo su pronašli svoj zvuk. Većina pesama je napravljena u istom prostoru za probe u Atini (Džordžija). “To sam osećao kao kismet. Kada se desi, bude dobro”, rekao je pevač Majk Stajp.

Svakog popodneva su se pojavljivali u studiju sa spiskom ideja i da vide da li je to inspirisalo nekog od članova benda. Mils, Bak i Beri bi napisali muziku, a zatim tekst prepustili Stajpu, kojeg je Mils nazvao jednim od najboljih “melodista” na svetu.

Neke pesme su dolazile lako, poput velikog hita “Losing My Religion”.

Bak se šali da još uvek ne svira mandolinu, a Stajp da ne može da se seti inspiracije za tekst, iako se seća da je tekst refrena prvobitno bio napisan kao “To sam ja u kuhinji”, ne “u centru pažnje”.

Stajp je rekao da voli pesmu, ali grupa nikada nije zamišljala da će biti hit. Mils je rekao da to nikada nije trebalo da bude.

“To je kao bumbar. Ne bi trebalo da mogu da lete. Ta pesma nije trebalo da bude hit”, dodao je on.

Bubnjar Bil Beri je 1995. godine je na sceni u Švajcarskoj pretrpeo dvostruku aneurizmu mozga. Oporavio se, ali je napustio bend dve godine kasnije. R.E.M. je nastavio, ali do raspuštanja 2011. godine, bend nikada nije povratio svoju ravnotežu

Nakon Berijevog odlaska, Bak je priznao da se bend mučio da se dogovori oko muzičkih stvari – od vrste muzike, kako da je snimi i da li da ide na turneju, između ostalih odluka. “Jedva smo mogli da se dogovorimo gde da idemo na večeru. A sada, možemo samo da se dogovorimo gde da idemo na večeru”, rekao je Bak.

Ali, članovi benda su oduševljeni što se ponovo povezuju kako bi proslavili veliko dostignuće.

“Ovde smo i da ispričamo priču, i sedimo za istim stolom zajedno sa dubokim divljenjem i… doživotnim prijateljstvom”, rekao je Stajp. “Mnogi ljudi koji to rade ne mogu to da tvrde.”

Na kraju, kolege iz benda su rekle da nikada nisu razmišljali o odlasku iz benda, svi osim Berija. “To je bilo čudno vreme za mene”, objasnio je on. “I učinio sam to čudnim za ove momke.”

Ali, njegove kolege iz benda su rekle da poštuju njegovu odluku. Beri je objasnio da su mu operacija na mozgu i oporavak smanjili nivo energije i da nije bio isti kao nekada.

“Mislim da smo se razišli u pravo vreme. To je zaista dobro mesto za kraj, znate – odlična turneja, odličan album, idite kući”, rekao je Bak.

Iako su se ponovo okupili kako bi proslavili svoju karijeru i dobili još jedno priznanje, ne očekujte da će se desiti R.E.M. reunion turneja. Na pitanje šta bi bilo potrebno da se bend poslednji put okupi, Mils se našalio: “kometa”. Članovi benda su se složili da ne postoji ništa što bi ih nateralo da preispitaju svoju odluku.

“Nikada ne bi bilo tako dobro”, rekao je Bak.

Iz ovog retkog, ali divnog intervjua, mogli smo saznati šta je dignitet, stav, karakter, prijateljstvo, poštovanje. Koliko god neko želeo da se R.E.M. ponovo okupe, njihov stav se mora poštovati. A ako se, kojim slučajem, ponovo okupe, to sigurno neće biti zbog para.