Home MUSIC Rammstein u Beogradu, veče drugo: ko će nadmašiti ovakav spektakl?

Rammstein u Beogradu, veče drugo: ko će nadmašiti ovakav spektakl?

Na dva koncerta grupe Rammstein u Beogradu prisustvovalo je oko 120 hiljada posetilaca

97
0
Foto: SETV

Rajmštajnmanija, koja je tresla Beograd prethodnih dana, završena je još jednim spektakularnim nastupom koji je nemačka industrial mašinerija Rammstein priredila na Ušću. Svi posetioci koji su očekivali dobar provod, dobili su mnogo više od toga, a Rammstein je još jednom dokazao da je jedan od najboljih live bendova na svetu.

- Nakon dve nezaboravne večeri, Beograd se još uvek oporavlja od naleta energije i spektakla koje su priredili Rammstein na Ušću. Drugi koncert nemačkih industrial metal titana zacementirao je njihovu reputaciju najvećeg i najimpresivnijeg live benda na svetu, dok je Beograd ponovo postao važan deo muzičke scene u Evropi, kaže se u saopštenju kompanije Skymusic, organizatora nastupa grupe Rammstein.

Iako je bilo najavljeno šta se može očekivati na njihovom koncertu, Rammstein je na Ušću pružio mnogo više i priredio još jedan muzičko-scenski-svetlosni-pirotehnički spektakl. Za razliku od prve večeri, gde su posetioci imali problema sa nedavnim kišama nastalim blatom, druge večeri njihovog nastupa u Beogradu nije bilo tih problema, jer su problematične bare prekrivene biomasom.

Kao i prethodne večeri, posetiocama na Ušću se od 20 časova i 5 minuta predstavio duo ABÉLARD, koji čine međunarodno priznate koncertne pijanistkinje Héloïse Hervouët i Yolande Kouznetsov. Obučene u svetlucave haljine, one su nekih 40 minuta svirale kombinaciju Rammstein pesama aranžiranih za klavir. Primetno je bilo da ih je publika toplo prihvatila.

Članovi sastava Rammstein su se na glavnu binu tačno u 21 čas i 5 minuta spustli platformom koji se nalazi na centralnom mestu pozornice. Kao i sinoć, njihovo pojavljivanje ispratila je “Muzika za kraljevski vatromet” baroknog kompozitora Georga Fridriha Hendla i gromoglasne ovacije oko 60 hiljada posetilaca.

Foto: SETV

Čim je koncert počeo sa pesmama “Ramm 4” i “Links 2-3-4”, znao sam da će nemački bogovi industrial metala ponoviti set listu od prethodne večeri, kao i na svim dosadašnjim koncertima na njihovoj (skoro rasprodatoj) evropskoj stadionskoj turneji. To je sasvim normalno, jer Rammstein nije bend koji na koncertima samo svira, nego osmišljava i scenografiju, koreografiju, svetlosne i pirotehničke efekte za čiju je realizaciju na koncertu zadužena armija profesionalaca. Svaka promena scenarija izazvala bi velike logističke poteškoće.

Za razliku od prethodne večeri, ovaj put sam rešio da priđem što bliže bini. Uspeo sam da stignem na nekih dvadesetak metara od bine B, jer je svaki moj dalji pokušaj probijanja ka glavnoj bini mogao da završi sa iskustvom koje sam imao onomad u Inđiji, kada sam u fan pitu čekao da se pojave Kalifornijci. Bilo, ne ponovilo se.

Foto: SETV

Publika oko mene, koju su uglavnom činili posetioci iz Bugarske i BiH, neverovatno je reagovala tokom izvođenja velikog hita “Mein Herz Brennt“, kada je toliko glasno pevala refren da skoro nisam čuo zvuk sa razglasa jačine više od 2 miliona vati! Tako to izgleda kada su na koncertu mladi i glasni ljudi koji znaju sve pesme izvođača. Moram priznati, bio je zaista lep osećaj naći se okružen njima.

Imam utisak da je Rammstein izuzetno svestan sveta u kome živimo, tako da svaki njihov stih ili dramaturški prikaz na bini ima svoje značenje, nekada jasno, a nekada ironično. Jer, kako drugačije shvatiti scenu kada pevač i frontmen sastava Til Lindeman izlazi sa kuvarskom kapom oštreći u ritmu ogromne kuhinjske noževe da bi potom u ogromnoj metalnoj posudi vatrom palio klavijaturistu Kristijana Lorenca. Fanovi rodonačelnika muzičkog žanra Neue Deutsche Härte (nova nemačka težina) znaju šta stoji iza toga, nisam ih pitao za detalje.

Elem, vatrom neoprljeni klavijaturista Kristijan Lorenc je, uz uvežbanu koreografiju, publiku doveo u ekstazu kada je odsvirao prve tonove pesme “Du Hast”. Tokom izvođenja verovatno najvećeg hita grupe Rammstein, mogli smo osetiti toplotu plamena koji su izbijali, kako sa bine, tako i sa strateški raspoređenih tornjeva.

Nakon pesme “Sonne” usledila je pauza u nastupu, tokom koje su se članovi sastava Rammstein neprimetno dovukli do bine B, na kojoj je gorepomenuti duo ABÉLARD započeo ovo nezaboravno veče. Upravo sa njima, Rammstein uz tekst pesme na ekranu izvodi klavirsku verziju pesme “Engel”, nakon koje se u gumenim čamcima, koje je publika nosila, vraća na glavnu binu.

Bis je nastavljen hitovima “Ausländer”, “Du riechst so gut”, “Pussy” i “Ich will”, tokom koje je publika eruptirala kada joj je Til Lindeman uzviknuo “Ruke gore!”. Naravno da su ga poslušali i mobilne telefone ostavili u stranu, makar za kratko.

Nakon kratke pauze, usledio je i drugi bis. Tokom izvođenja pesme “Rammstein” plamen je izbijao iz svih tornjeva i aparatura za to predviđenih. Čak i sa konstrukcije koju je Til Lindeman nosio na leđima.

Foto: SETV

I drugi koncert grupe Rammstein na Ušću završen je pesmom “Adieu”, nakon koje se Til Lindeman zahvalio prisutnima na srpskom jeziku (“Beograde, hvala, hvala, hvala”), kao i na još nekoliko jezika ( “Thank you very much, Danke schön, Merci, Спасибо большое”) i izazvao ovacije publike. Silaskom članova sastava Rammstein sa bine završena je i Rajmštajnmanija koja je u poslednje vreme tresla Beograd.

Dva koncerta grupe Rammstein na beogradskom Ušću gledalo je oko 120 hiljada posetilaca uglavnom iz Srbije i zemalja regiona (mada sam čuo da ih je bilo i iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Danske, Turske, Rusije, Ukrajine, kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata), a tačne podatke najverovatnije ćemo saznati početkom radne nedelje. Beograd odavno nije doživeo ovakav hajp za nekim muzičkim izvođačem i pravo je pitanje ko bi mogao da nadmaši ono što je Rammstein priredio.

- Koncerti benda Rammstein nisu samo doneli nezaboravno muzičko iskustvo, već su imali značajan uticaj i na muzičku industriju u Srbiji, kao i na grad Beograd i čitavu državu: sa oko 120 hiljada posetilaca iz raznih delova Evrope i šire, grad je doživeo pravu turističku ekspanziju, a lokalna privreda podstaknuta je kroz potrošnju i turističke aktivnosti. Jednako važno, srpska prestonica se ovim nastupima vratila na mapu mega turneja najpoznatijih svetskih izvođača, a Skymusic, koji je organizator, ovim je najavio novu eru zabavne industrije u Srbiji, kaže se u saopštenju kompanije Skymusic, organizatora nastupa grupe Rammstein.
Foto: SETV

Na kraju, moram priznati da ja nisam fan grupe Rammstein. Pratim ih skoro 30 godina, od kada sam čuo za njih, jer posao to zahteva. Međutim, posle ova dva nastupa sam rešio da ponovo prođem kroz njihovu diskografiju. Svakako da bih želeo da ponovo vidim njihov nastup, jer sam u ova dva iskreno uživao.

I da, umalo da zaboravim. Veliki pozdrav “taksistima” koji su nakon koncerta pokušavali da oderu putnike đuture pogađajući cenu vožnje, bez uključivanja taksimetra i izdavanja računa. Srećom, još uvek postoje profesionalci u svom poslu koje je sramota od njihovih tzv. kolega.