Home SHOWBIZ Salveta koja je promenila istoriju fudbala na aukciji od 18. marta

Salveta koja je promenila istoriju fudbala na aukciji od 18. marta

Iako je početna cena 300 hiljada funti, očekuje se da će se salveta prodati za mnogo veću cenu

37
0
Printskrin: youtube.com/@magical_messi

Salveta koja je promenila život Lionela Mesija i istoriju fudbala ponuđena na aukciji, koja će se održati od 18. do 27. marta u aukcijskoj kući Bonhams. Čuvena salveta je bila odskočna daska fudbalske legende Lionela Mesija, i na njoj je zabeleženo obećanje ugovora datog njemu kada je imao 13 godina.

Salveta je potpisana 14. decembra 2000. godine na ručku u teniskom klubu, kada se Karles Rešah, tadašnji Barsin sportski direktor, dogovorio s Mesijevim ocem Horheom i agentom Orasiom Gađolijem o angažmanu argentinskog tinejdžera koji je u godinama koje su usledile postao najbolji strijelac u istoriji katalonskog kluba i jedan od najboljih fudbalera svih vremena

Na salveti piše (na španskom jeziku): “U Barseloni, 14. decembra 2000. i u prisustvu gospode Mingele i Orasia, Karles Rešah, sportski direktor FK Barselone, ovim pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, da potpiše ugovor s igračem Lionelom Mesijem, pod uslovom da zadržimo dogovorene iznose.

Izjavu na salveti su potpisali Rešah i Hose Mingela, savetnik za transfere kluba koji je zajedno s Rešahom organizovao Mesijevo probno razdoblje, kao argentinski agent Orasio Gađoli. Ugovor, koji je ratifikovao tadašnji predsednik kluba Đoan Gašpar, zvanično i službeno je potpisan iste noći, a mesec dana kasnije Barselona je dovršila potpisivanje ugovora s Leom Mesijem označivši početak njegovog boravka u katalonskom klubu, koji je potrajao 20 godina.

Salveta je izložena u Njujorku od 4. do 8. marta, a potom će biti u Parizu (od 15. do 19. marta) i Londonu (od 24. do 26. marta). Iako je početna cena 300 hiljada funti, očekuje se da će se salveta prodati za mnogo veću cenu.

Prošlog decembra, set od šest majica sa brojem 10 koje je Lionel Mesi nosio tokom pobedničke kampanje Argentine na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine prodat je za 7,8 miliona dolara na aukciji u Sotbiju, što je premašilo procene.