Home SHOWBIZ Skarlet Johanson tuži ChatGPT

Skarlet Johanson tuži ChatGPT

77
0
Printscreen/Youtube TopMovieClips

Holivudska glumica podnela je tužbu protiv Sema Altmana, izvršnog direktora OpenAI-a, da je uprkos njenom odbijanju reprodukovao njen glas za najnoviju verziju ChatGPT-a.

  • Sem Altman je prošlog septembra želeo da me angažuje da pozajmim glas najnovijem ChatGPT sistemu. Rekao mi je da veruje da bi moj umirući glas mogao da premosti jaz između tehnoloških kompanija i kreativaca, i da pomogne potrošačima da se osećaju prijatno pri korišćenju veštačke inteligencije – navodi se u njenoj pisanoj izjavi koju je prvi preneo portal NPR.

Zvezda Marvelovog filmskog univerzuma podvlači da je nakon mnogo razmišljanja, kao i iz ličnih razloga, odbila Altmanovu ponudu, ali devet meseci kasnije primetila je da je njen glas gotovo identičan glasu koji je kompanija nazvala Skaj.

  • Bila sam šokirana, besna i nisam mogla da poverujem da je glas toliko sličan mom da ni moji najbliži prijatelji i mediji nisu mogli da primete razliku.

Johanson tvrdi i da joj je Altman nagovestio da je sličnost namerna, tvitujući samo jednu reč – “Her”, kojom je referisao na film u kojem je poznajmila glas Samanti, inteligentnom kompjuterskom sistemu koji formira intiman odnos sa ljudskim bićem.

  • Kao rezultat njihovih postupaka, bila sam primorana da angažujem pravnog zastupnika, koji traži od gospodina Altmana i OpenAI-a da detaljno opišu proces kojim su kreirali Skaj glas. Kao rezultat toga, OpenAI je nevoljno pristao da ukloni glas – navodi glumica.

Nakon izjave Johansonove, Altman je dao izjavu za The Verge u kojoj ističe da za Skaj nije, niti je ikada bila namera da se koristi glas Skarlet Johanson, ali da je trenutno pauziran zbog poštovanja prema holivudskoj glumici.