Home SHOWBIZ Sony Music dobio više od 800 hiljada dolara zbog kršenja autorskih prava...

Sony Music dobio više od 800 hiljada dolara zbog kršenja autorskih prava na TikToku

"Sud se nada da će ovaj slučaj poslužiti kao lekcija od 802.997,23 dolara za optuženog da pažljivo bira materijale uključene u njegovo repovanje"

55
0
Foto: Envato / LightFieldStudios

Sony Music je tužio popularnog TikTokera koji sada mora da plati preko 800 hiljada dolara odštete zbog korišćenja sempla zaštićenog autorskim pravima bez dozvole. Još 2022. godine, umetnik Trefuego iz Arizone je dobio striktno obaveštenje o uklanjanju autorskih prava za njegovu, u jednom trenutku čak i viralnu numeru “90mh” od strane giganta muzičke industrije.

Sony Music je potom podneo tužbu protiv Trefuega, navodeći “flagrantno i namerno kršenje autorskih prava” pesme japanskog kompozitora Tošifumija Hinate iz 1986. godine, “Reflections”. Prema tužbi, “Trefuego… je jednostavno ukrao Hinatinu muzičku kompoziciju i zvučni zapis, koristeći ih bez pitanja i bez dozvole, a sve to je flagrantno kršenje zakona o autorskim pravima Sjedinjenih Država”.

Sony Music je u tužbi tvrdio da Trefuegovo ponašanje ozbiljno šteti i umanjuje tržište za Hinatina dela lažnim zaključivanjem da on podržava i/ili podržava Trefuegovo korišćenje “Reflections” u “90mh”. Prema tužbi, pesma je predstavljena u 155 hiljada TikTok video snimaka i strimovana 100 miliona puta na servisu Spotify (prema podacima Bilborda).

Savezni sudija je presudio da je dvadestogodišnjii TikToker prekršio autorska prava kompanije Sony. U naknadnoj presudi prošlog meseca, Trefuegu je naloženo da plati 802.997 dolara, što je ekvivalentno oko 700 hiljada dolara profita od platformi za striming, i 100 hiljada dolara u taksama licenciranja kompanije Sony Music.

“Sud se nada da će ovaj slučaj poslužiti kao lekcija od 802.997,23 dolara za optuženog da pažljivo bira materijale uključene u njegovo repovanje”, napisao je okružni sudija Mark T. Pitman u svojoj odluci. Pitman je takođe naredio Trefuegu da plaća tekuće honorare, uključujući 50% smanjenja prihoda od objavljivanja i 20% smanjenja prihoda od snimanja, kao i da vrati 2.230 dolara sudskih troškova koje je napravio Soniy Music.