Printskrin: Sony Music

Sony music, najveći muzički izdavač na svetu poslao je pisma Guglu, Majkrosoftu i OpenAI sa zahtevom da sazna da li su koristili njegove pesme za razvoj sistema veštačke inteligencije (AI).

Pismo je poslato na adresu preko 700 firmi u kojem se od njih traži da dokažu da li su koristili muziku u vlasništvu kompanije ili ne. Sony Music sugeriše da sumnja da su ove kompanije “možda već neovlašćeno koristile” njihov katalog.

Muzički izdavač predstavlja neke od najvećih svetskih umetnika, kao što su Adel, Bob Dilan, Britni Spirs, Bijonse, Brus Springstin, Dejvid Bouvi i Elvis Prisli. Glavna zabrinutost je što je njihova muzika korišćena ilegalno za razvoj softvera veštačke inteligencije, poput onih koji mogu da generišu pesme, što je potencijalno protivno zakonima o autorskim pravima.

Foto: freepik.com

Postoje debate oko upotrebe već postojeće umetnosti kao materijala za obuku veštačke inteligencije, a neki ljudi tvrde da je to jednostavno poštena upotreba. Međutim, drugi smatraju da je korišćenje sadržaja bez dozvole kršenje autorskih prava.

Dugačko pismo zahteva od ovih kompanija da pošalju detaljne informacije o materijalu koji su koristili za obuku i razvoj AI modela. Sony Music želi da zna koje su pesme korišćene, da li su napravljene kopije i kako su ove kompanije uopšte pristupile takvim pesmama.

Sony Music je postavio rok za ovih nekoliko stotina kompanija da odgovore. Muzički izdavač je ozbiljan u svojim zahtevima, pozivajući se na nedavni zakon o veštačkoj inteligenciji. Ovaj novi zakon traži od kompanija da dostave informacije o materijalu koji su koristili za obuku AI.

Borba protiv veštačke inteligencije u muzici traje već duže vreme. Dok mnogi umetnici veruju da tehnologija može biti korisna za kreativne industrije, drugi je vide kao pravu pretnju umetnosti i originalnosti. Zakonitost veštačke inteligencije je u centru debata, a ovo što je uradio Sony Music je samo najnoviji primer kompanije koja želi da se osigura od razvoja tehnologije.