Home MUSIC Najređi i najjskuplji album na svetu “Once Upon A Time In Shaolin”...

Najređi i najjskuplji album na svetu “Once Upon A Time In Shaolin” biće izložen u muzeju

U klauzuli kopoprodajnog ugovora stoji da album može da ukrade glumac Bil Mari

57
0
Foto: Wutangcashew

Once Upon A Time In Shaolin, najređi album na svetu, koji je snimila hip-hop grupa Wu-Tang Clan, biće izložen u australijskoj umetničkoj galeriji od 15. do 24. juna. Posetioci će moći da čuju muziku, koju je od objavljivanja slušalo samo nekolicina odabranih ljudi.

Hip-hop grupa iz Njujorka objavila je samo jednu fizičku kopiju svog sedmog studijskog albuma Once Upon A Time In Shaolin iz 2014. godine. Ova jedinstvena kopija bila je smeštena u srebrnoj kutiji optočenoj draguljima i ukrašenoj voštanim pečatom koji sadrži Wu-Tang Clan logotip i prateće beleške u kožnom povezu. Bez digitalnog preuzimanja ili striminga, ovaj album je jedan od najređih i najzagonetnijih zapisa ikada proizvedenih.

Foto: Luke Fenstemaker / mona.net.au

Nakon što je odštampan CD, Wu-Tang Clan ga je pohranio u trezor visoke sigurnosti u luksuznom hotelu Royal Mansour u Marakešu, u Maroku. Wu-Tang Clan je sledeće godine prodao album na aukciji preko aukcijske kuće Paddle8 sa pravnim sporazumom u kojem je navedeno da kupac ne može komercijalno da eksploatiše muziku do 2103. godine.

Kolektiv je dodao još jednu klauzulu u ugovor, u kojoj se navodi: “Kupac se takođe slaže da u bilo kom trenutku tokom predviđenog perioda od 88 godina, prodavac može legalno planirati i pokušati da izvrši jednu (1) pljačku ili otmicu da bi ukrao Once Upon A Time In Shaolin, koja bi, ako bude uspešna, vratila sva vlasnička prava prodavcu. Navedenu pljačku ili otmicu mogu preduzeti samo trenutno aktivni članovi grupe Wu-Tang Clan i/ili glumac Bil Mari, bez pravnih posledica.”

Bil Mari / Printskrin: youtube.com/@RedCarpetNewsTV

Tokom proteklih deset godina, CD je bio umešan u kontroverzu i FBI istragu zbog poslova njegovog bivšeg vlasnika, Martina Škrelija, izvršnog direktora kompanije Turning Pharmaceuticals.

Album Once Upon A Time In Shaolin drži rekord za najskuplji ikada prodat. Trenutno je pozajmljen Muzeju stare i nove umetnosti Tasmanije (Mona). Mona će biti domaćin ekskluzivnih žurki slušanja deset dana, tokom kojih će javnost moći da doživi odabrani 30-minutni primerak albuma u ​​okviru izložbe Namedropping, koja istražuje koncepte statusa, ozloglašenosti i “ljudske potrage”.

“S vremena na vreme, objekat na ovoj planeti poseduje mistična svojstva koja prevazilaze njegove materijalne okolnosti”, rekao je direktor kustoskih poslova Mone, Džarod Rolins. “Once Upon A Time In Shaolin je više od albuma, tako da sam znao da moram da ga stavim na ovu izložbu.”

Iako Once Upon A Time In Shaolin ostaje u tajnosti, neki isečci se i dalje mogu pronaći na internetu. Neke od njih možete čuti u videu ispod.