Printscreen/Youtube: The Playlist

Dugo očekivani prvi autorizovani dokumentarac o sastavu “Led Zeppelin”, pod nazivom “Becoming Led Zeppelin”, otkupio je Sony Pictures Classics. Distribucija je za sada izvesna u Severnoj Americi, Latinskoj Americi, na Bliskom Istoku, Jugoistočnoj Aziji (osim Japana) i zemljama Beneluksa.

Prema Deadline-u, ovaj dokumentarno-koncertni film sadrži dosad neviđene snimke, nastupe i neobjavljenu muziku, a opisan je kao iskustvena filmska odiseja koja istražuje kreativnu, muzičku i ličnu priču o nastanku čuvenih Britanaca ispričanu njihovim rečima.

Film prati četiri člana benda — Roberta Planta, Džimija Pejdža, Džona Pola Džounsa i Džona Bonama — kako se probijaju na britanskoj muzičkoj sceni tokom ’60-ih svirajući u malim klubovima. Prati ih do sudbonosne probe 1968. godine koja je promenila tok njihovih karijera i kulminira njihovom prvom turnejom po Sjedinjenim Državama 1970. godine kada su postali rok superzvezde. Sadrži novi zvučni miks, dosad neviđene materijale iz arhiva sva četiri člana, uključujući kućne filmove, porodične fotografije, ekskluzivne intervjue sa Pejdžom, Plantom i Džounsom, kao i čuvene intervjue sa Bonamom.


Portparol Sony Pictures Classics je izdao saopštenju u kome se navodi da su voleli film od prvog trenutka kad su ga videli.

“Bilo je neverovatno svedočiti organskom procesu koji su autori i njihov tim preduzeli da oblikuju ono što se ispostavilo kao definitivan film o nastanku “Led Zeppelin-a”. Počastvovani smo što radimo sa tako posvećenim umetnicima koji su napravili film koji vas odmah transportuje i donosi nam energiju i uzbuđenje tog vremena”, navodi se u saopštenju.

Portparol je naveo i da film besprekorno povezuje zadivljujuće nastupe, arhivske snimke i intervjue kroz vrhunsko uređivanje i besprekoran dizajn zvuka.


Pogledajte tizer za radnu verziju koja je prikazana na Venecijanskom festivalu 2021. godine.