Home MUSIC Španski gitarski kvartet EntreQuatre 11. maja u Domu omladine Beograda

Španski gitarski kvartet EntreQuatre 11. maja u Domu omladine Beograda

Predfestivalski koncert XII ArtLink festivala u saradnji sa XXV Guitar Art Festivalom

96
0

Kvartet klasičnih gitara iz Španije EntreQuatre će najaviti ArtLink festivalsko leto 11. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda svojim koncertom Zvuci zemlje – a tako i temu ovogodišnjeg ArtLink festivala – Muzika planete. Ovaj koncert dešava se i pred početak Guitar Art Festivala, čime se najavljuju i festivalski razgovori i sinergije koji su tema programa Produkcija 3, sa festivalima iz Mađarske i Portugalije, podržanim od programa Kreativna Evropa.

ArtLink ove godine obeležava dve decenije od osnivanja, a kvartet EntreQuatre četiri decenije postojanja. EntreQuatre gitarski kvartet, sa sedištem u Oviedu, Asturija, Španija osnovan je još 1984. godine i od tada neprekidno nastupa širom sveta.

U godini dvadesetpetogodišnjice rada, 2009. kvartet je dobio nominaciju za Latin Grammy Awards. Danas, internacionalna istorija EntreQuatre pokriva više od 40 zemalja na 4 kontinenta sa prisustvom u vodećim međunarodnim dvoranama: Carnegie Hall u Njujorku, National Auditorium i Reina Sofia Auditorium u Madridu, Lutosłavski Hall u Varšavi i National Auditorium u Braziliji…

EntreQuatre je inspirisao stvaranje novih dela za četiri gitare – više od sto posvećenih i premijerno izvedenih dela velikih španskih i latinoameričkih kompozitora, donoseći nove trendove i kompozicije na savremenoj muzičkoj sceni XX i XXI veka, koje izvode i drugi kvarteti. 2022. godine kvartet je napravio svetsku turneju povodom 500 godina od prvog obilaska sveta Magelana i Elkana, koju je realizovala španska vlada, nastupajući na glavnim mestima u kojima je čuvena ekspedicija boravila, sa snimanjem dokumentarnog filma “Amarras” u Ognjenoj zemlji.

EntreQuatre nastavljaju da rade na polju istraživanja za oporavak i izvođenje originalnih istorijskih dela za kvartet gitara prestižnih i relevantnih autora za istoriju muzike. Kvartet čine Manuel Paz, Seila González, Jesús Prieto i Carmen Cuello.

Ovim koncertom EntreQuatre započinje program ArtLink festivala Muzika planete koji uključuje koncerte umetnika sa svih kontinenata uključujući i Australiju i Koreju po prvi put. Ulaznice za koncert EntreQuatre u Velikoj sali Domu omladine Beograda dostupne su putem besplatne aplikacije eFinity, kao na sajtu efinity.rs.