Home MUSIC Spotify povećao cene pretplatnicima zbog nametnutog poreza

Spotify povećao cene pretplatnicima zbog nametnutog poreza

Spotify je danas, 7. marta, potvrdio povećanje cena za svoje premium pakete

44
0
Printskrin: newsroom.spotify.com

Spotify će na pretplatnike preneti porez na striming muzike koji je nametnula francuska vlada povećanjem cena pretplate na tom tržištu. Kao što je ranije objavljeno, francuska Narodna skupština je prošlog decembra odobrila takozvani “CNM porez” na striming platforme, iz kojih bi se finansiralo javno telo Nacionalni centar muzikeCentre national de la musique (CNM), koje je osnovano 2020. godine i koje već delimično finansira muzička industrija uživo.

Za striming platforme koje zarađuju više od 20 miliona evra godišnjeg prometa, uključujući Spotify, Apple Music i Deezer, novi porez od 1,2% biće primenjen na sav prihod od strimovanja ostvaren u Francuskoj pored njihovih postojećih poreskih obaveza. Platforme društvenih medija, uključujući Fejbuk i TikTok, koje licenciraju i sadrže muziku, takođe bi bile predmet poreza.

Spotify, globalni tržišni lider, rekao je da ne može da apsorbuje nove troškove Makronove vlade i da će ih nadoknaditi na ovaj ili onaj način.
Nakon što je još u decembru najavio da će gigant za strimovanje povući finansijsku podršku brojnim lokalnim muzičkim festivalima, Spotify je danas, 7. marta, potvrdio povećanje cena za svoje premium pakete, koje se primenjuje samo na pretplatnike u Francuskoj.

Foto: Envato/FabrikaPhoto

Predstavnici striming platforme Spotify tvrde da će nova naknada “generisati približno 15 miliona evra, kada administrativni budžet CNM-a (kancelarijske takse, osoblje, kapitalni rashodi, praćenje medija ili profesionalna obuka itd.) bude iznosio 20,2 miliona evra”, navodi se u otvorenom saopštenju objavljenom danas.

“Iskreno rečeno, svi francuski korisnici će videti da im se naknada za pretplatu povećava”, potvrđuje se u poruci. “Francuski korisnici će sada plaćati najviše pretplate u Evropskoj uniji.”