Home MUSIC “Srbija stvara” odabrala mlade muzičare za nastupe po regionu

“Srbija stvara” odabrala mlade muzičare za nastupe po regionu

Njima je obezbeđeno više od 120 nastupa na preko 50 muzičkih festivala u čak devet država regiona

60
0
Foto: Miloš Krstić, EXIT Photo Team

Žiri drugog nacionalnog muzičkog konkursa “Srbija Stvara: The Spotlight” odabrao je novu generaciju spotlajtera od ukupno 10 mladih muzičara i bendova. Oni će se predstaviti publici kroz više od 120 nastupa na najpoznatijim regionalnim muzičkim festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, saopštili su iz platforme Srbija stvara.

Evo i spiska pobednika ovogodišnjeg konkursa, koji je organizovala nacionalna platforma Srbija stvara, uz podršku brojnih partnera iz muzičke industrije:

Dante, rep i trep muzičar koji je septembru 2023. godine lansirao svoj debitanski album Kuda ide vreme?, kojim je već uspeo da privuče pažnju čak pola miliona slušalaca.

Dolores, pop new wave ženski duo čija se muzika može opisati kao elektro pop sa primesama svega onog novotalasnog što je dobro, prošlo i sad tugujemo za tim. Prvi EP pod nazivom Šta te radi izdale su pre manje od godinu dana, a do sada su nastupale na festivalima i klubovima širom regiona i Srbije.

Džipsii, umetnik Jovan Živadinović postigao je značajan uspeh na domaćoj sceni jedinstvenim spojem underground i pop zvuka. Za prvi album, Zapisi iz podzemlja (2022. godine) dobio je pohvale kritičara zbog originalnosti i besprekornog spajanja različitih muzičkih uticaja. Učestvovao je u izboru Pesme za Evroviziju i ušao u finale.

Jymenik je alt-pop kantautorka prepoznatljiva po svom soulful vokalu a na muzičku scenu je zakoračila 2020. godine kao featured artist na pesmi “Ludim”, koja je postala viralna na Tik Toku, privukavši pažnju široke publike. Do sada je objavila dva EP-ja Sumrak i Beskraj. Iza sebe ima nastupe na brojim regionalnim festivalima.

Kruz Roudi, sebe opisuju kao “najlaganiji indi-rok trio” koji je na muzički scenu doneo osveženi gitarski zvuk sa indie i funk elementima. Već prvim video singlom “Repriza” (april 2023) bend se plasirao u polufinale za nagradu Milan Mladenović, dok pesmom “Sve kružiš” (jul 2023) najavljuju istoimeni debitantski album.

Lil Stey, Stefan Trmčić je mlad, specifičan i inovativan artist koji je privukao ogromnu pažnju publike, pre svega zahvaljujući kratkim video klipovima u kojima repuje, a koje objavljuje na društvenoj mreži Tik Tok.

Logička Greška je new new wave bend iz Beograda koji je učestovao u finalu Petog Bunt rock festivala a potom i na beogradskom Beer festu. Prvi album pod nazivom Čekam autobus koji nikad neće doći izašao je 2022. godine.

NADYA je srpska avangardna i hardkor umetnica, novo lice srpske rep andergraund scene. Do sada je objavila dva EP-ja Ethiccal Play (koji je ispraćen vizualima srpske vizualne umetnice Jelene Redžić) i Seksipil, u kome je eksperimentisala sa Bouyon ritmovima, koji su popularni na Francuskim Antilima. NADYA nastavlja da objavljuje singlove, a do sada je imala nekoliko nastupa u Beogradu. Njen najveći nastup do sada je bio na slovenačkom MENT festivalu 2024. i u Zagrebu u okviru organizacije Hali Gali.

Škofja Loka je vokalno instrumentalni sastav iz Beograda koji predstavlja pevajući i svirajući entitet promenljivog oblika i čvrstog stava – od klasične instrumentalne postave, do remix nastupa uz obilje elektronike. Ovaj organizam furioznih ritmova je mešanac svirke i elektronskih zvučnih formi koji broji deset članova, predvođen vokalnim duom na štiklama Puslice iz pakla sa pratećim orkestrom bubnjeva, basa, gitare, ukulele, udaraljki, duvačke sekcije. Bend je nastao 2021. godine u Tricky Art Studiju kao skupina umetnika koji se bave audio i vizuelnom umetnošću. Marta 2024. su objavili svoj prvi album Ljubim ti dušu.

– Iva Pažin ZHIVA je svoj samostalan, veliki iskorak na domaćoj sceni napravila objavljivanjem debi albuma Preterujem u novembru 2023, za Glitch Records. Album čini devet autorskih pesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do regea. Posebno ga izdvaja to što je posvećen mentalnom zdravlju. Dobitnica je Najboljeg novog izvođača (Best new artist) 2024. godine, koju dodeljuje Udruženje nezavisnih izdavača RUNDA, a i jedna je od 11 regionalnih izvođača koji su se našli na listi izvođača na koje treba obratiti pažnju (100 ARTISTS TO WATCH) za 2024. godinu koju donosi IMPALA u saradnji sa Jutjubom.

Nakon ogromnog interesovanja i velikog uspeha prošlogodišnjih pobednika konkursa, koji su se predstavili publici širom regiona i Evrope (na 22 festivala u šest zemlja održali su 55 nastupa), ove godine kapaciteti su prošireni. Obezbeđeno je više od 120 nastupa, na preko 50 muzičkih festivala u čak devet država regiona. Realizaciju konkursa podržao je evropski projekat LIVEMX (Founded by Music Moves Europe), koji ima za cilj da pomogne i podrži muzičku industriju na evropskom nivou.