Printscreen: Youtube / RTS Muzička produkcija - Zvanični kanal

Nagradu Udruženja kompozitora Srbije “Darko Kraljić” za muzičko stvaralaštvo, odnosno životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu, dobio je kompozitor, aranžer, džez trubač, dirigent i pedagog Stjepko Gut, odlukom stručne komisije, koju su činili Radivoje Radivojević, predsednik i kompozitori Jovan Maljoković, Dragoljub Ilić, Žarko Dančuo i Vladan Vučković

Komisija je, prilikom odlučivanja o laureatu, uzela u obzir “bogatstvo i visok domet umetničkog delovanja Guta na domaćoj i inostranoj muzičkoj sceni“.

Među svetskim imenima sa kojima je Gut sarađivao ističu se: Vins Benedeti, Klark Teri, Beni Bejli, Alvin Kvin, Horas Parlan, Keni Vašington, Mel Luis, Džo Njumen, Duško Gojković i drugi. U domenu rok muzike, njegovi najpoznatiji radovi su sa Ribljom Čorbom (klavir u pesmi “Lutka sa naslovne strane”) i Bajagom i Instruktorima (truba na albumu “Sa druge strane jastuka”).

Laureatu će nagrada biti uručena na autorskom koncertu, koji je zakazan za 17. jun na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.