Tom Morelo / Foto: EXIT promo

Tom Morelo, gitarista sastava Rage Against The Machine, Audioslave, Prophets of Rage, 28. juna će objaviti singl “Soldier In The Army Of Love” kao najavu svog prvog solo rok albuma. Tim povodom je na Download festivalu dao intervju za NME.

U intervjuu, Tom Morelo je govorio o saradnji sa svojim sinom na njegovom prvom solo rok albumu, o svom predstojećem singlu, šta čini sjajnu protestnu pesmu i razliku između rada u bendu i solo.

Tom Morelo / Foto: promo Exit

“Moj novi singl ‘Soldier In The Army Of Love‘ je prva pesma sa onoga što će biti moj prvi solo rok album. To je saradnja sa mojim trinaestogodišnjim Romanom. Tokom pandemije, dok smo mi ostali učili kako se peče hleb i pokušavali da naučimo neki strani jezik, on je vežbao gitaru osam sati dnevno. Jednog dana sam prolazio pored njegove sobe i ovi ogromni drop-D rifovi su izlazili odatle i rekao sam ‘Šta je to’, a on je rekao ‘Oh, upravo sam radio na nekim rifovima, da li misliš da se ovo dobro slaže ?’. Bio sam kao ‘Sine. Oni se odlično slažu i uskoro ćemo napisati našu prvu zajedničku pesmu”, rekao je Tom Morelo.

“Dakle, ‘Soldier In The Army Of Love’ govori o iskupiteljskoj moći rokenrola. Ima ogromne Morelo rifove iz više generacija i solo za gitaru gde morate da pogodite koji je od nas svirao”, kaže legendarni gitarista.

Tom Morelo se osvrnuo na upornost svog sina Romana u učenju gitare po osam sati dnevno.

“Da, on je uložio te sate! Nisam počeo da sviram dok nisam imao 17 godina, tako da je čudno videti malo dete sa takvom opremom na instrumentu. Mislim da su mnogi klinci kao DJ-evi uticajni ili šta već, ali on to radi na starinski način, vežbajući satima i satima dnevno da bi postao zaista sjajan gitarista i već je tu.”

“Kada sam ja učio da sviram gitaru nije bilo ništa slično pristupu Jutjubu, što zaista skraćuje vreme. Dolazim kući a on će za jedno popodne naučiti ove komplikovane flamenko soloe Al Di Meole, za šta bi mi (nekada) trebalo godinu dana da uzmem iglu i ponovo je vraćam na ploču. Iznad svega, to je samo inspirativno. Tako sam ponosan što imam gitaristu koji je dobar (skoro) kao ja”, rekao je legendarni gitarista.

Tom Morelo je otkrio zašto baš tek sada objavljuje svoj prvi solo album.

“Često sam u prošlosti imao stvarnu pretpostavku o albumu koji sam želeo da napravim, bilo da je to grupni album sa Rage Against The Machine, Audioslave ili Prophets of Rage, folk album sa The Night Watchmen ili zajednički album sa Atlas Underworld. Uz ovo, nisam imao unapred stvorenu ideju, samo sam puštao muziku da vodi, a pesme koje sam pisao sa Romanom bile su teške rok pesme. Osećao sam da je vreme da napravim ovaj album. Napravio sam rok albume koji su bili hip-hop, rok albume koji su bili alternativni, rok albume koji su imali uticaj na EDM (elektronsku dens muziku), ali ovo je prvi pravi rokenrol album sa mojim imenom.”

Tvorac legendarnih rifova i solaža u mnogim čuvenim pesmama otkrio je koje su njegove omiljene protestne pesme i šta čini protestnu pesmu.

“Nešto od mojih favorita bi bilo ‘Imagine’ od Džona Lenona, ‘Biko’ od Pitera Gebrijela, ‘Fight The Power’ od Public Enemy. Verovatno postoji i nekoliko pesama Rage Against The Machine koje su takođe na listi. Prva stvar koja čini veliku protestnu pesmu je to što je odlična pesma. Niko ne želi da sluša akademsko predavanje sa ritmom, tu mora da postoji i umetnost i autentičnost i moć i hemija iza toga. Sve te pesme imaju to.”

Tom Morelo je otkrio i koja je razlika biti u bendu i raditi kao solo izvođač.

“Ranije sam radio nekoliko solo albuma, ali volim ideju da budem u bendu, jer ono što dobiješ od toga što si u bendu je hemija. Zajedno stvarate nešto što niko od vas ne bi mogao da stvori sam. Ono što dobijate time što ste solo umetnik je čistoća i sposobnost da stvorite nešto što niko drugi ne bi mogao da stvori. Snimanjem ovog albuma, volim ideju da ga usmerim tamo gde želim da ide. Isto je i sa nastupima: želim da publika doživi iskustvo, ne samo rifove i gitarske solo, već nešto što je holistička prezentacija rokenrola na njegovom najvišem i najkrvavijem nivou.”

Tom Morelo je na turneju po Evropi još nešto više od mesec dana, kada se vraća kući da završi album. Priliku da vidimo i čujemo legendarnog gitaristu imamo već 14. jula, kada će nastupiti na Glavnoj bini EXIT festivala.