Home MUSIC Bojkot urodio plodom: Barclays više nije sponzor velikih britanskih festivala

Bojkot urodio plodom: Barclays više nije sponzor velikih britanskih festivala

Barclays, britanska multinacionalna univerzalna banka, kritikovan je od strane propalestinskih aktivista koji dovode u pitanje njegovu navodnu investiciju u devet odbrambenih kompanija koje snabdevaju izraelske snage

63
0
Ilustracija: envato/melis82

Nakon kontroverze oko povezanosti Great Escape festivala sa bankarskim sponzorom Barclays, nekoliko drugih festivala se našlo pod lupom. Tokom proteklih nekoliko nedelja, veliki umetnici na nekoliko festivala u Velikoj Britaniji, uključujući Download, Latitude i the Isle of Wight pokrenuli su bojkote.

Barkays je 2023. godine potpisao petogodišnji ugovor o sponzorstvu sa Live Nation UK. U nedavnom razvoju događaja, nakon molbi i pretnji bojkotom značajnih umetnika, Live Nation je objavio: “Nakon razgovora sa umetnicima, dogovorili smo se sa Barclays-om da će se povući od sponzorstva naših festivala.”

Barclays je zamoljen i pristao je da suspenduje učešće na preostalim Live Nation festivalima 2024. godine”, dodao je portparol Barclays-a u izjavi za Gardijan. “Barclays klijenti koji imaju karte za ove festivale nisu pogođeni, a njihove karte ostaju važeće.”

Portparol je napomenuo da će, iako je Barclays pristao na sve veći pritisak, banka ostati posvećena aktivnosti sa kojima su mnogi bili sporni poslednjih meseci. “Namera protestanata je da Barclays prestane da finansira odbrambene kompanije, što je sektor kojem ostajemo posvećeni kao suštinski deo očuvanja bezbednosti ove zemlje i naših saveznika.”

Vest da Barclays više nije sponzor ovih festivala podelio je i veliki Tom Morelo.

Zašto ljudi bojkotuju Barclays?

Nedavni bojkoti pokrenuti su usred tekućeg sukoba između Izraela i Palestine. Ovo nije prvi slučaj ovog leta da su se bendovi protivili Barclays-ovom sponzorstvu umetničkih i muzičkih festivala, jer raste broj poginulih u Gazi, izazvan odgovorom Izraela na napad Hamasa 7. oktobra na 22 lokacije u Izraelu. Tom prilikom je ubijeno više od 1.160 izraelskih građana, uglavnom civila. U odgovoru Izraela, prema procenama Ujedinjenih nacija, do polovine maja ubijeno je više od 34.900 Palestinaca u Gazi, uključujući preko 14.500 dece. Barclays, britanska multinacionalna univerzalna banka, kritikovan je od strane propalestinskih aktivista koji dovode u pitanje njegovu navodnu investiciju u devet odbrambenih kompanija koje snabdevaju izraelske snage.

Palestinska kampanja solidarnosti pozvala je na bojkot Barclays-a, navodeći njegovo “ozbiljno saučesništvo u izraelskim napadima na Palestince”. Oni navode da Barclays “sada drži preko 2 milijarde funti u akcijama i obezbeđuje 6,1 milijardu funti u zajmovima i garancijama” za devet kompanija koje snabdevaju Izrael oružjem za upotrebu protiv Palestinaca.

Barclays odgovara da oni trguju akcijama kompanija koje se kotiraju na berzi kao odgovor na instrukcije ili potražnju klijenata “a to može dovesti do toga da držimo akcije. Iako pružamo finansijske usluge ovim kompanijama, mi ne ulažemo za Barclays, a Barclays nije akcionar ili investitor u tom smislu u odnosu na ove kompanije.”

Jedan od izvođača koji je preneo ove vesti o prekidu sponzorstva i koji se od početka zalagao za bojkot je Enter Shikari.

    Tokom proteklih nekoliko nedelja, pro-palestinci su navodno vandalizovali oko 20 Barclays filijala širom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući grafite i razbijene prozore. “Pribegli su zastrašivanju našeg osoblja, stalnom vandalizmu naših filijala i onlajn uznemiravanju”, saopštio je Barclays u odgovoru na proteste. “Jedino što će ova mala grupa aktivista postići jeste da oslabi suštinsku podršku kulturnim događajima u kojima uživaju milioni. Vreme je da se lideri u politici, biznisu, akademskoj zajednici i umetnosti ujedinjeno suprotstave ovome”, prenosi Far Out magazin.

    Umetnici su se već udružili i jasno stavili do znanja kakav im je stav. Uostalom, u predizbornoj Velikoj Britaniji (vanredni parlamentarni izbori su 4. jula 2024. godine) sve se gleda kroz prizmu politike.