Home ART & CULTURE Topla istinita priča o dečaku sa autizmom u domaćim bioskopima

Topla istinita priča o dečaku sa autizmom u domaćim bioskopima

Film "Ezra" Tonija Goldvina, sa Robertom de Nirom u jednoj od glavnih uloga je dirljiva priča o autističnom dečaku čija porodica pronalazi put kroz životne teškoće uz puno ljubavi, humora i saosećanja

100
0
Blitz Film promo

Ostvarenje “Ezra” stiže na velika platna 13. juna, a s obzirom na temu, BLITZ film i Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizuju projekciju filma za članove udruženja, prijatelje, saradnike i predstavnike institucija koje podržavaju Udruženje, u sredu 12. 6. u CineStar bioskopu u Ada Mall-u, od 18 časova.

“Ezra” govori o razvedenom stand-up komičaru Maksu Bernalu (Bobi Kanavale), koji živi sa ocem (De Niro) i sa bivšom ženom Dženom (Rous Birn) odgaja autističnog sina Ezru (Viliem Ficdžerald). Kada su primorani da se suoče sa teškim odlukama o budućnosti svog deteta, Maks i Ezra kreću na putovanje koje će imati neverovatan uticaj na njihove živote.

Ova dirljiva drama sa elementima komedije u režiji Tonija Goldvina, koji se takođe pojavljuje u filmu, zajedno sa ostalim članovima glumačke ekipe je simpatično i često smešno istraživanje odnosa u porodici, koja je odlučna da pronađe put kroz životne složenosti uz puno humora, saosećanja, srca i duše.

Glavna zvezda filma je autistični 15-godišnji Vilijem Ficdžerald koji igra Ezru, autističnog dečaka koji ima deset godina. Debitovao je kao glumac u ovom ostvarenju.

Spiridakis i De Niro roditelji autistične dece

Film je zasnovan na istinitoj priči scenariste Tonija Spiridakisa koji ima autističnog sina Dimitrija.

  • Dimitriju je autizam dijagnostifikovan kada je imao četiri godine. Nisam znao šta je autizam, morao sam da se edukujem. Zbog nedostatka razumevanja tog stanja, stalno sam razmišljao i svaki dan je bio iznenađenje. Napravio sam mnogo grešaka kao otac i želeo sam da pokažem sve, jer važno je da vidimo širu sliku i da sagledamo sve te greške, da iz njih naučimo. Na kraju, ogromna ljubav prema mom sinu i njegov predivni duh su mi pokazali izlaz iz tog nerazumevanja i to je bila prelepa stvar. Rekao sam sebi da moram o ovome da pišem – izjavio je Spiridakis.

Robert De Niro je prihvatio ulogu jer i on ima dete sa autizmom, a na premijeri u Njujorku otkrio je da je savetima doprineo ovoj toploj priči.

Film je prvi naslov novog programa CineStar bioskopa “Životne priče”. Svako ima svoju priču koja je jedinstvena, ali sa mnogima se može poistovetiti. Nekada je potrebno da nas čarolija velikog platna podseti da nismo sami u svojim borbama, veselju ili tuzi. Budimo jedni drugima podrška i osetimo zajedništvo pred čarolijom velikog platna.

Panel o autizmu

Posle projekcije filma, od 20 časova, biće održan panel čiji je cilj podizanje svesti javnosti o autizmu radi boljeg prihvatanja osoba sa autizmom.

Na panelu će govoriti: Snežana Milojević, savetnik u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, Ivana Kovačević Gagić, master defektolog-oligofrenolog, Slavica Damnjanović, autorka knjige „Šta će biti sutra“ (baka blizanaca sa autizmom), poznati glumac Bojan Krivokapić i Taisa Krivokapić (roditelji dečaka sa autizmom) i Srboljub Ranković, potpredsednik Udruženja za pomoć osobama sa autizmom (roditelj Marka, odraslog mladića sa autizmom).

Projekciji filma i panelu, između ostalih prisustvovaće Marina Vidojević, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu u sektoru za socijalnu zaštitu, Biljana Barošević, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Petar Jordanov, v.d. sekretara za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Pogledajte trejler!