Home MUSIC Džejms Hetfild traži da Dvorana slavnih rokenrola primi Lemija Kilmistera

Džejms Hetfild traži da Dvorana slavnih rokenrola primi Lemija Kilmistera

"Da mu odajem počast umesto da bude u Dvorani slavnih rokenrola, to me i dalje nervira"

78
0
Printskrin: youtube.com/@motorhead

Dvorana slavnih rokenrola bila je predmet spora od kada je prvi put osnovana u Klivlendu, daleke 1983. godine. Dok mnogi rok muzičari tvrde da je cela ideja potpuno u suprotnosti sa revolucionarnom principima žanra, drugi su jednostavno frustrirani stalnim ignorisanjem određenih umetnika od strane organizacije. Za Džejmsa Hetfilda iz grupe Metallica, Dvorani slavnih rokenrola nedostaje samo jedan čovek: Lemi Kilmister.

Na mnogo načina, Lemi je bio arhetipska rok zvezda, obuhvatajući sve što ovaj žanr čini tako privlačnim fanovima. Decenijama, prvo sa grupom Hawkwind, a zatim i sa sastavom Motörhead, Lemi Kilmister je otelotvorio živi brzo manifest rokenrola. Sigurno je, dakle, da je on očigledan izbor da ga Dvorana slavnih rokenrola primi, ali to se još uvek nije desilo.

Dok Lemi zaslužuje mesto u Dvorani slavnih, on je i dalje tamo čudno odsutan. Zanimljivo je da su Motörhead bili nominovani za prijem još 2020. godine, ali su skrajnuti u korist umetnika kao što su Nine Inch Nails, The Notorious B.I.G. i Depeche Mode, kao i biznismena Irvinga Azofa.

Isključivanje Lemija iz Dvorane slavnih rokenrola je posebno frustrirajuće za Džejmsa Hetfilda, koji je bio dugogodišnji prijatelj frontmena, pevača i basiste grupe Motörhead, a par je često nastupao zajedno na bini. Tokom nedavnog pojavljivanja u podkastu The Metallica Report, Hetfield, koji je sa grupom Metallica uvršten u Dvoranu slavnih rokenrola 2009. godine, osudio je organizaciju što je isključila Lemija.

“Najveća osoba koja vodi rokenrol način života na ovoj planeti nije u Dvorani slavnih rokenrola, što je travestija, sramota! To je neka vrsta nepoštovanja rokenrola, u osnovi”, rekao je frontmen, pevač i gitarista sastava Metallica.

Hetfild je toliki Lemijev poštovalac da je nedavno istetovirao tetovažu na svom srednjem prstu mastilom koje je bilo pomešano sa pepelom basiste grupe Motörhead. Tetovaža je višeslojni znak grupe Motorhead: kec pik (Ace of Spades) unutar gvozdenog krsta.

Hetfild je završio ovaj razgovor o tetovažama poslednjim zakopavanjem Dvorane slavnih rokenrola, rekavši: “Da mu odajem počast umesto da bude u Dvorani slavnih rokenrola, to me i dalje nervira”.

Kada je najavljivao tetovažu, Hetfild je rekao: “Pozdrav mom prijatelju i inspiratoru, gospodinu Lemiju Kilmisteru. Metallica bez njega NE bi postojala”