Home MUSIC Festival “Iluzije Slobode” 14. i 15. juna na bečejskom salašu The Spirit...

Festival “Iluzije Slobode” 14. i 15. juna na bečejskom salašu The Spirit of Shultz

Festival "Iluzije Slobode" promoviše nezavisnu muzičku scenu

59
0
Printskrin: instagram.com/iluzijeslobode/

Iluzije Slobode, novobečejsko-bečejski Do It Yourself (uradi sam) festival, koji još od 2008. godine odoleva diktatima i ideologiji popularne kulture, i ove godine nastavlja misiju podrške nezavisnom autorskom stvaralaštvu. U petak, 14. i subotu, 15. juna na salašu The spirit of Schultz u Bečeju susrešće se old school veterani nezavisne regionalne muzičke scene i neka nova imena, čija se buduća istorija već ispisuje krupnim slovima u analima beskompromisnog zvuka.

U pitanju je nekonvencionalni alternativni festival koji insistira na žanrovskoj šarenolikosti i predstavlja domaće i regionalne izvođače čiji su putevi umetničkog ostvarenja takođe sasvim nestandardni. U ovom izdanju gostovaće reprezenti hardkora, panka, različitih formi elektronike i još mnogo toga, a u pitanju su bendovi koji se ne mogu čuti baš često. Posebnu čar ovog festivala predstavlja ambijent Šulcovog salaša koji u spoju prirode i muzičkog doživljaja posetiocima pruža jedinstven ugođaj”, kažu organizatori festivala Iluzije Slobode.

Tokom dva festivalska dana nastupiće devet bendova i dva DJ-a, a drugog festivalskog dana i najmlađi alternativci će moći će da uživaju u programu osmišljenom za njihov uzrast. Naime, u subotu 15. 06. od 16 časova će novobečejska trupa Radionica snova izvesti predstavu za decu pod nazivom Ducka, ovde nešto smrducka. Kroz niz komičnih situacija deca uče ozbiljne lekcije o higijeni, zdravlju i pravilnom odnosu prema kućnim ljubimcima. Za predstavu ulaz je slobodan.

Printskrin: instagram.com/iluzijeslobode/

Prvi festivalski dan, petak, 14. jun obeležiće bendovi MajakPotresKalikamoDownstroy i Fiskalni račun. Drugi festivalski dan će otvoriti DJ Falsh (poznat kao gitarista bendova Los Propeleros i Deep Steady), nakon koga će nastupiti bendovi Urlik, De Limanos, Kriva Istina i Nula, a muzički specijalitet za kraj je Martinees selecta (sarađivao sa bendom Downstroy i Hornsman Coyote-om).

Majak su predstavnici novog talasa beogradske hardkor scene, mladi i energični bend koji polako postaje predmet interesovanja šire scene. Potres je pank bend iz Smedereva, osnovan davne 1991. godine, i ovo je jedna od retkih prilika da se okupljaju i nastupaju. Kalikamo je bend u kome će Čaka Svraka predstviti svoje angažovane rime prepoznatljive u izvedbi Kali Fat Dub-a, ali i neke nove, naoružane bubnjem i jakim basom uz elektronsku podršku. Downstroy je kikindski metalkor bend koji proslavlja svoj 20. rođendan. Spadaju među mali broj bendova, pa čak i domaćih, koji su nastupili na toliko različitih lokacija u Bečeju. Njihov prvi nastup je takođe bio u Bečeju i oni su, takoreći, miljenici lokalne publike. Za Fiskalni račun se može reći da su domaćini festivala, kao i da su poznati po energičnim nastupima.

Urlik sačinjavaju poznata lica sa scene, ovog puta upakovani u garažni pank bend koji dolazi iz Beograda i koji promoviše novi, istoimeni album. De Limanos je novosadski all-star pank bend, koji je nedavno izbacio novi album i dolazi na Iluzije Slobode da ga promoviše. Kriva istina je jedan od stubova hrvatske pank scene, uvek na pravoj strani, bez kompromisa. Njihova muzika je i melodična i energična, a tekstovi direktni i iskreni. Nula je šibenački anarho bend koji postoji preko 30 godina, a koji posle 20 godina autorske pauze ovih dana izdaje novi album. Jedna od prvih svirki na kojima će promovisati nov materijal biće baš na festivalu Iluzije Slobode. Predstavljaju poseban specijalitet za ljubitelje hardkor pank zvuka, sa snažnim porukama poput parola.

Printskrin: instagram.com/iluzijeslobode/

Oba dana muzički program počinje u 20 časova i jednodnevne karte se mogu kupiti na ulazu u festivalski prostor po ceni od 1200 dinara. Za mlađe od 18 godina, uz priloženu ličnu kartu ili đačku knjižicu, ulaz je besplatan

Uz ulaznice svi posetioci festivala Iluzije Slobode dobijaju ličnu konzum čašu i džepnu pepeljaru. U okviru festivalskog prostora, u hladu, nalaziće se i besplatan kamp, koji nije pet-friendly.