Foto: Pexels

Filmski centar Srbije tradicionalno, na najznačajnijem marketu na svetu na Kanskom festivalu i ove godine predstavlja srpsku kinematografiju i mogućnosti saradnje inostranih produkcija s domaćom filmskom industrijom.

Osam zemalja Jugoistočne Evrope 15. put udružilo je snage u okviru krovnog paviljona, kako bi svoje nove produkcije predstavile ostatku filmskog sveta.

Katalog Filmskog centra Srbije – u kome je prezentovano 70 igranih, dokumentarnih i animiranih naslova – ukazuje na završene filmove, spremne za učešće na svetskim filmskim festivalima, na grupe naslova koji će biti gotovi u narednom periodu, ne zapostavljajući pri tome i ostvarenja uspešno prikazana u svetu od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Logo Filmskog festivala u Kanu
“Koristimo Kan kao odašiljač da svetu pokažemo koliko su srpski filmovi gledani na matičnoj teritoriji, ali i koliko je Srbija privlačna za dolazak stranih producenata, s obzirom na podsticaje koje naša država daje. Ovaj festival je jedan dobar prozor da svetu pokažemo istinu i mi zato, ovog puta u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, svim gostima paviljona, gostima Festivala, dajemo na uvid specijalno urađene materijale vezane za kulturnu baštinu naše južne pokrajine”, navodi Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije.”

Među najnovijim projektima koji bi ovog leta i jeseni trebalo da stignu pred domaću i inostranu publiku su dokumentarni film Piksi Miloša Pušića, triler Misterija Saligija Petra Ristovskog, istorijska crna komedija Budi bog s nama Slobodana Šijana, drama Jugo Florida Vladimira Tagića, Sloboda i varvarizam Želimira Žilnika.