Home ART & CULTURE “Kako je ozdravio Cvrčak” u “Radoviću”

“Kako je ozdravio Cvrčak” u “Radoviću”

Predstava za decu "Kako je ozdravio Cvrčak", rađena po motivima romana Tona Telehena, u režiji Nikole Zavišića, biće izvedena 24. maja u Malom pozorištu "Duško Radović", dok je prva repriza zakazana za dan kasnije

64
0
Fotografije: Belkisa Abdulović

Glumačka ekipa, predvođena Dubravkom Kovjanić, oživljavaju priču nastalu iz pera Tona Telehena, autora nestvarno duhovitih, inteligentnih i nežnih priča o životinjama, koji je na našoj sceni prisutan duže od dve decenije.

Mila Mašović, dramaturg “Radovića”, delo “Kako je ozdravio Cvrčak” opisuje kao savremenu basnu pretočenu u muzičku predstavu koja na inspirativan način obrađuje temu potištenosti, klonuća i praznine duha kod dece i mladih. Predstava je namenjena mlađoj školskoj publici, ali oštrouman i domišljat jezik i živa muzička pratnja uz duhovitu glumačku igru čine ovu predstavu adekvatnom za celu porodicu.

  • U svetu koji okružuje Cvrčka mnogo je pesme, smeha, razumevanja i šale, ali iznenada, neočekivano, u njegovu glavu uskače „sumorno osećanje” kog ne može da se oslobodi, čak ni uz pomoć prijatelja i raznih prijateljskih saveta. Jedino što će na kraju pomoći Cvrčku da otera brige i sumornost je svest o tome da je on taj koji može da kontroliše svoje misli i emocije, te da samo on može da ih spreči. Ova priča potekla je iz pera vrsnog pisca za decu i lekara, Tona Telehena, sa namerom da osnaži decu i mlade, kao i njihove najbliže, da otvoreno razgovaraju o mentalnom zdravlju i stanju ničim izazvane tuge i očaja koje može da zadesi svačiju dušu. Kroz mnogo pesme i šala, Cvrčak traži lek, i daje pozitivan primer kako pobediti „sumorno” osećanje: nevidljivog, ali opasnog neprijatelja – ističe Mašovićeva.

U ulozi crčka naći će se Dubravke Kovjanić, a pored njen živopisne Telehenove junake tumače Katarina Dimitrijević, Đorđe Stojković, Nikola Kerkez, Dušica Sinobad, Vladislava Đorđević, Tatjana Stanković, Miloš Samolov i Jovan Stamatović-Karić.


Delo je prevela Olivera Petrović van der Lev, adaptaciju, dramatizaciju i dizajn svetla potpisao je, takođe, Nikola Zavišić. Scenograf je Jelena Radović, kostimograf Suna Kažić, scenski pokret radili su Tamara Pjević i Jakša Filipovac. Muzički rukovodilac i autor zvučne slike je Jovan Stamatović – Karić, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.