Home MUSIC Objavljena pesma Džonija Keša “Spotlight”, dodatnu gitaru snimio Den Ojerbah iz sastava...

Objavljena pesma Džonija Keša “Spotlight”, dodatnu gitaru snimio Den Ojerbah iz sastava The Black Keys

Pesma je drugi singl sa predstojećeg albuma Džonija Keša "Songwriter", koji izlazi 28. juna

54
0
Foto: Alan Messer / Promo

Više od 30 godina nakon što je snimljena, konačno je i objavljena pesma Džonija Keša “Spotlight”. Pesma će se naći na predstojećem albumu Džonija Keša Songwriter, koji izlazi 28. juna.

Pesma “Spotlight” je prvi put snimljena 1993. godine, ali je verzija koja je objavljena obogaćena u odnosu na originalni snimak. Naime, dodatnu gitaru je svirao Den Ojerbah iz sastava The Black Keys.

Ojerbah je rekao da mu je ova prilika bila ostvarenje životne ambicije. “Mogućnost da sviram gitaru na pesmi Džonija Keša je bilo uzbuđenje života. Čuvši njegov glas kroz zvučnike u mom studiju, naježio sam se. Ne mogu dovoljno da zahvalim Džonu Karteru i Fergiju što su me uključili.”

Kao i kod svih pesama na predstojećem albumu, vokale za “Spotlight” je prvobitno snimio Džoni Keš početkom 1993. godine u LSI studiju u Nešvilu. Trake sa snimcima je odložio kao deo demo sesije.

Sada je pesmu pronašao sin Džonija i Džun Karter Keš, Džon Karter Keš, koji je zajedno sa producentom Dejvidom Fergijem Fergusonom skinuo pesmu kako bi izolovali vokal Džonija Keša. Ovo je urađeno u pokušaju da se oslobode pomalo zastarele produkcije i ponovo naprave pesmu, zajedno sa grupom muzičara koji su u prošlosti radili sa jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka

Prvi singl koji je najavio album, “Well Allright“, objavljen je pre mesec dana. Album ima 11 pesama i donosi prepoznatljivo Kešovo kantautorsko pričanje priča. Evo i redosleda pesama na albumu Songwriter:

1. Hello Out There
2. Spotlight
3. Drive On
4. I Love You Tonite
5. Have You Ever Been to Little Rock?
6. Well Alright
7. She Sang Sweet Baby James
8. Poor Valley Girl
9. Soldier Boy
10. Sing It Pretty Sue
11. Like A Soldier

Džoni Keš (26. februar 1932 – 12. septembar 2003. godine) bio je američki pevač, tekstopisac, gitarista, glumac i kompozitor koji se širom sveta smatra jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Iako prvenstveno zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokenrola, rokabilija, bluza, folka i gospela. Upravo ova muzička svestranost je donela Kešu retku čast da bude primljen u tri različite kuće slavnih (Kantri, Rokenrol i Gospel muzike).