Home ART & CULTURE Večeras dodela nagrada 17. izdanja Beldocs festivala u Jugoslovenskoj kinoteci

Večeras dodela nagrada 17. izdanja Beldocs festivala u Jugoslovenskoj kinoteci

Publika večeras može da pogleda izbor filmova iz svih programa festivala Beldocs

92
0
Foto: Preventert

Šesti dan 17. izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs predstavio je pregršt filmova iz cele Evrope. No, kao i prethodnih nekoliko večeri, najveće interesovanje vladalo je za domaće autore.

Dom omladine Beograda je tradicionalno mesto na kome se predstavljaju filmovi koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazan je film “Izlaz kroz ludaru“, Nikole Ilića, koji je publika ispratila velikim aplauzom. Ovaj kratkometražni, intimni dokumentarac govori o vojniku, pankeru i skejteru, koji je odveden na ratište, iako nikako nije želeo da bude vojnik…

Foto: Filip Olćan

Kako biti slobodan?” je film mladog reditelja, Nikole Polića, koji govori o Slobodanu Kovačeviću Bobišu, slikaru iz Beograda, čija su dela devedesetih godina prošlog veka upoređivana sa opusom Vazarelija. Dvadeset godina kasnije on priređuje samostalnu izložbu kako bi ponovo zauzeo svoje mesto u svetu umetnosti. Reditelj je rekao da je ovo priča o položaju umetnika u Srbiji, ali i o porodici i važnosti porodice u životu čoveka.

Foto: Filip Olćan

Još jedan domaći film, “Nasleđe kralja trube“, čiji je reditelj Vladimir Kajlovic, imao je vrlo posećenu premijeru. Film govori o nasleđu Fejata Sejdića, koji je od bojničke ciganmale pa do najvećih koncertnih dvorana žirom sveta dokazao da se gospodin rađa, a ne postaje. Na kraju Fejatove životne priče počinje filmska, a da li je ovo labudova pesma Sejdićevih truba ili novi početak, vreme će pokazati.

Foto: Filip Olćan

Kada je reč o prikazanim filmovima iz Međunarodnog takmičarskog programa, na repertoaru su bili filmovi “Blato“, ruskog reditelja Ilije Povolotskog, “U tišini i galami” francuskog rediteljskog dua (Klemon Rusije i Adrijen Mose) i “Ksenija“, litvanske rediteljke Renate Saulite.

Do kraja međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, publika će u bioskopu Balkan moći da pogleda i posebno osmišljen program, XR izložbu u koju su uključena tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima: “Beskomforno” (Comfortless), južnokorejske rediteljke Đine Kim, “Sa glavnog trga” (From the Main Square) iz 2023, animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares, i “Vreme senki” (Shadowtime), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma.

Pretposlednjeg dana međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, u utorak 28. maja, publika može da pogleda izbor filmova iz svih programa festivala Beldocs, a za 19 časova i 30 minuta zakazana je dodela nagrada 17. izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).