Home MUSIC Vlatko Stefanovski koncertom u Nišu slavi 50 godina na sceni

Vlatko Stefanovski koncertom u Nišu slavi 50 godina na sceni

89
0
Printskrin: youtube.com/@mojapricaRTV

Proslavljeni makedonski muzičar i jedna od najvećih gitarskih zvezda bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski, ove godine proslavlja 50 godina na sceni. Tim povodom održaće veliki koncert u Nišu 6. jula.

Legendarni gitarista će u gradu na Nišavi nastupiti sa svojim triom, koji pored njega čine Jan Stefanovski (bubnjevi) i Ivan Kukić (bas), a koncert će biti održan u dvorištu Univerziteta (Banovini) sa početkom od 21 sat.

Vlatko Stefanovski će sa svojim bendom još jednom podsetiti nišku publiku na najveće hitove koje je napravio u karijeri, kao što su “Čuvam noć od budnih”, “Jovano, Jovanke”, “Uči me, majko, karaj me”, “Kao kakao”, “Čukni vo drvo”, “Skopje”, “Makedonsko devojče”, “Mamurni ljudi”, “Gipsy song” i druge.

Za ovim koncertom vlada ogromno interesovanje publike, kao uostalom i za svim koncertima Vlatka Stefanovskog u Nišu. Osim u Nišu, Vlatko Stefanovski će nastupiti 15. avgusta na Art Front festivalu u Sremskoj Mitrovici, kao i 16. decembra u Sava centru.

Vladimir Vlatko Stefanovski je jugoslovenski i makedonski gitarista i rok pevač prepoznatljiv po svojim posebnim stilom fuzione muzike, smesom makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog roka. Nedavno je rekao da 2024. godine proslavlja svojih 50 godina na sceni, jer je kao muzičar prvi honorar dobio u trećem razredu gimnazije. Otkrio je i da priprema novi album, da piše memoare, kao i da je u pregovorima sa jednom kompanijom da se uskoro pojave žice za gitaru pod njegovim imenom, što je, priznaje, velika čast za njega.

Čuveni gitarista je rekao da nikada ne svira tezgu i da svetu trebaju autentični umetnici. “Ne možeš biti stranac na svom koncertu, moraš biti ubedljiv, u elementu, unutra, kao generator energije i raspoloženja”, istakao je Stefanovski.

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. godine u Prilepu, u Makedoniji, gde je i započeo svoju muzičku karijeru kao mladi gitarista. Prvi značajniji uspeh postigao je kao član kultne grupe Leb i Sol, koja je bila pionir u kombinovanju tradicionalne makedonske muzike sa modernim rok zvukom.

Kroz rad sa grupom Leb i Sol Stefanovski je postao prepoznatljiv po izuzetnoj gitarskoj tehnici i kreativnom pristupu muzici. Nakon raspada grupe Leb i Sol, Vlatko se posvetio samostalnoj karijeri i objavio brojne albume koji odražavaju njegov široki muzički opus.

Njegova solo karijera obuhvata različite muzičke žanrove, istražujući oblasti kao što su džez, bluz, etno-muzika i akustična gitara. Saradnja sa vrhunskim muzičarima širom sveta dodatno je obogatila njegov muzički izraz.

Nagrađen i priznat, Vlatko Stefanovski je dobitnik makedonske državne nagrade za životno delo u kulturi i umetnosti “11. oktobar”. Pored toga, dobio je i počasni doktorat umetnosti na Univerzitetu St. Kiril i Metodije iz Skoplja, potvrđujući njegov značajan doprinos svetskoj muzičkoj sceni. Njegova strast prema muzici ne samo da je oblikovala njegovu karijeru, već je ostavila i trajan trag u muzičkom nasleđu regiona.

Ulaznice za niški koncert Vlatka Stefanovskog po ceni od 2.000 rsd su u prodaji i mogu se kupiti u pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17) i Vintage Shop-u (Davidova 9).