Home MUSIC U toku je snimanje dokumentarnog filma “Butthole Surfers: The Hole Truth and...

U toku je snimanje dokumentarnog filma “Butthole Surfers: The Hole Truth and Nothing Butt”

"Kako vreme odmiče, moramo ispričati priču benda i učvrstiti njihovo mesto u istoriji"

69
0
Printskrin: buttholesurfersmovie.com

Butthole Surfers je bend koji je eksplodirao na andergraund muzičkoj sceni 1980-ih, oduševljavajući publiku dok su stvarali jedan od najzapanjujućih nadrealističkih rokenrol spektakla ikad. Njihovo ime bilo je izazov tadašnjem konzervativnom, homofobnom Reganovom društvu. Radikalno uključivi, pomerali su granice umetničkog izraza i načina života.

Nomadski art-pank pioniri su živeli na ivici, dok su širili svoju umetnost na beskonačnoj turneji. Njihovo ime bilo je šokantno u početku, ali, deset godina kasnije bilo je izgovarano na nacionalnoj televiziji.

Insajderi su uvek znali njihovu važnost: Peri Farel ih je pozvao na prvi Lollapalooza festival, Džon Pol Džons iz grupe Led Zeppelin producirao je njihov prvi album (Independent Worm Saloon) za veliku diskografsku kuću (Capitol Records), a njihovi obožavaoci su neki od najuticajnijih svetskih umetnika.

Kao što smo već pisali, bend je prestao sa nastupima uživo.

Na službenoj stranici filma koji nosi naziv: “Butthole Surfers: The Hole Truth and Nothing Butt” stoji:

“Kako vreme odmiče, moramo ispričati priču benda i učvrstiti njihovo mesto u istoriji.

Ovaj dokumentarac ispričaće priču na tri nivoa:

1. Šira slika. Kako se američki post-pank pokret uzdigao početkom 80-ih u prkos Reganizmu.

2. Priča samog benda. Kako su dva studenta računovodstva s Trinit koledža našli solidarnost u svom čudaštvu, regrutovali slične “neprilagođene” članove benda – kvirove, čudake i nekonformiste poput performans umetnice Ketlin Linč – i krenuli na jedno od najradikalnijih rok putovanja svih vremena. Ovaj bend, sa izrazito nekomercijalnim imenom, izvršio je veliki uticaj na bendove poput Nirvane i čak imao hit broj jedan u SAD (“Pepper“).

3. Ljudska priča. Intiman pogled na pevača Gibija Hejnsa, virtuoza na gitari Pola Lirija i bubnjare Terezu Nervozu i Kinga Kofija – četiri američka originala sa ličnim pričama koje će zadiviti i iznenaditi publiku.”

I, da ne zaboravimo: i vi možete doprineti stvaranju ovog filma. Možda imate originalne fotografije ili video snimke nastupa grupe, a ako nemate, možete im i finansijski pomoći. buttholesurfersmovie.com